CSN, bussgods och ingen väckarklocka!

image47


Jag har tidigare ondgjort mig över CSN och allt tekniskt strul deras nya rapportsystem har fört med sig för mig. Jag fick det, med en massa hjälp från support på IST, att funka till slut, och trodde väl att det skulle fortsätta så. Ack vad man kan bedra sig. Idag ringde en mamma och bad mig skicka ett intyg till CSN för hon hade fått ett brev om att studiebidraget skulle dras in i annat fall eftersom eleven ifråga inte var rapporterad på vår skola. Jag vet med 100% säkerhet att jag har skickat rapporten, så jag ringer upp kundsupport. DE påstår sig inte ha fått filen. Jag gick ut på nätet och drog ut en leveransrapport på filen ifråga och jag gick också in och drog ut csn´s egna klasslistor från vår skola. Alla elever som jag har rapporterat in är med. Så även de som de säger sig inte ha fått filen från. Jag ombads skicka filen en gång till, vilket jag gjorde. Imorron ska jag ringa igen för att kolla att den kommit fram. Då tänker jag också tala om att allt ser rätt ut från mitt håll och om de inte tror mig så kommer jag att skicka leveransrapport och listor till dem. Mycket märkligt att de inte kan gå in i sitt eget system och se vad de har gjort. Nåväl, hoppas för deras skull att våra elever får sina bidrag annars kommer Annemira att bli mycket irriterad och då kan det nog bli lite, lite synd om den krake som svarar när jag ringer. Jag blir inte ofta arg, men tänka sig att vara ung och utan pengar såhär alldeles för jul. Det är ju dyrt att vara tonåring, det borde CSN veta.image48Idag kom jag sent till jobbet och det är gubbens fel. Vi skulle skicka ett paket till Bruno med lite saker han behöver. Bussgods är ju ett förhållandevis snabbt sätt att skicka paket, särskilt när paketen är lite väl stora för att gå ner i en postlåda. Eftersom jag jobbar hela dagen tyckte ju jag att gubben, som är ledig idag, kunde fixa detta. Men han däremot tyckte att jag skulle börja jobba senare så att jag kunde komma med till bussgods och se till att paketet skickades. Så blev det. Jag fick visserligen sova ett par timmar längre, men arbetsinsatsen var inte mer än att skriva på adresslappen. Allt det övriga sköttes av personalen på bussgods. Detta behövde alltså gubben ha mej med för. KNASPUTTE!!!

image49Imorron är sista arbetsdagen före en veckas semester för Annemira. Gissa om det ska bli skönt att slippa väckas av klockan varje morron vid 4.  Veckan störs visserligen lite av mitt besök hos ögonläkaren, men det får gå. Tänk att inte behöva jobba förrän den 10 december. Jaja, jag ska jobba imorron först, men det är väl inte så galet att glädja sig litegrann i förväg i alla fall ;-D

Nähä... nu för det vara nog för idag.


Hej för nu...........................................

Som ett brev på posten

Ja, så har den kommit då. Kallelsen till Ögonmottagningen, Centralsjukhuset Karlstad. Torsdagen den 6/12 2007, kl 9:30 ska jag vara där. De beräknar att det ska ta upp till två (2) timmar att undersökas. Jag fick ett långt eländigt formulär också som ska fyllas i.  Frågorna kan verka enkla,  men det kommer ändå att bli besvärligt att svara. Har jag besvär när jag läser dagstidningar, att känna igen ansikten på människor jag möter, att se priset när jag handlar gå på ojämn mark osv. osv. Jag klarar mig alldeles utmärkt, men jag har ju blivit sakta tillvänjd. Det skedde ju inte direkt över en natt. Ja, ja... Det blir till att sätta sig ner och känna efter antar jag. Ska i alla fall bli skönt att få det gjort. Hoppas det inte tar alltför lång tid innan själva operationen (om de nu beslutar att jag behöver en) blir av.


image45


Hahaha, det står att det inte är lämpligt att jag kör bil efter undersökningen  eftersom de ska ge mej pupillvidgande medel. Det är inte lämpligt att jag kör bil i alla fall ju, har ju inte nåt körkort.  Hehehe!!!

Nähäpp... nu får det vara nog för idag :-D

Hej för nu...................................


En sån helg ;-)

Detta shoppingcenter som vi har på orten ger mig inte mycket mer än ont i fötterna. Idag har vi varit där, och vi gick inte speciellt mycket heller, men detta stumma golv gör mig galen. Rygg, ben och fötter känner av det direkt. Tur att jag inte jobbar där. Det gör ju mandel och vi var och hälsade på henne. Jag handlade inte nåt, men det gjorde Bruno (jaaaa, han är hemma hos mamma och hälsar på) och till och med gubben gjorde lite affärer. Själv var jag inne på Maximat och köpte en limpa för 17 kronor och 50 öre. Så det gick inte så väldigt hårt åt plånboken. Istället bjöd jag (i lättjans namn) Bruno och gubben på mat på Kaffestugan, men det får vi ta på kontot för svinn.  Det var i alla fall värt pengarna för vi blev alla på mycket bättre humör efteråt.

Igår åkte gubben och jag, tillsammans med min äldste bror och min syster, till min yngste brors dotter som har bosatt sig mitt i skogen. I alla fall var det snårigt att hitta dit, och den sista kilometern var två hjulsår i terrängen. Hon gifte sig i somras och vi skulle dit och gratulera brudparet (jaja, fyra månader efter är väl egentlige ingen tid att talaom eller....). Wow, säger jag, de bor mitt i en byggarbetsplats. Om ni har läst Storsans beskrivning av hennes ombygge så är det ingenting mot hur brorsdottern har det. Sommaren har gått åt till sånt som måste ske utomhus som dränering runt huset och trekammarbrunnar och allt vad det nu kan va. Redan på utsidan såg vi att de satt igen en dörr och några fönster. Den dörr de hade kvar gick rakt in på toan och sen fick vi gå igenom det som de för närvarande använder som sovrum. Till sist kom vi till köket och det är det enda som man kan se hur det är tänkt att bli. Jättesnyggt blir det när det blir klart. De har satt in skåp och bänkar. Vatten är indraget men elen fungerar inte i köket ännu. Hon lagar för närvarande all mat på en vedspis som står mitt i köket. Vi satt hos henne och drack kaffe och lyssnade till sprakandet i vedspisen i ljuset av stearinljus. Jättemysigt ;-D Det kommer i alla fall att bli hur bra som helst när det blir klart, men som hon sa. Det kommer nog att ta så lång tid att när hela  huset är klart är det dags att börja om från början igen.  Jag har en viss vetskap om hur det fungerar så jag tror hon har helt rätt.


image44I övrigt har jag lite svårt att förlik mig med att det är måndag imorron redan. Jag tycker det borde vara minst en dag kvar av helgen i alla fall.

Hej för nu...........................................

Fri från huvudvärken :-D

Söndag kväll och min migrän är inte kvar. Den gav med sig på eftermiddagen idag, hoppas den håller sig borta länge nu. Sådär en 10-15 år i alla fall. Föga troligt, men vad jag vet är det fortfarande gratis att drömma. Är i alla fall glad så länge den håller sig borta.

På eftermiddagen (efter att huvudet slutade värka hela tiden) åkte vi och handlade åt svärmor, och naturligtvis måste vi stanna och dricka kaffe med henne. Hon hade hittat en massa gamla urklipp som hon sparat i en burk. Bland annat en liten dikt, som vi tror är skriven av Nils Ferlin. Vi är dock inte riktigt 100% säkra. Titeln vet vi inte  heller, för den var inte med i urklippet. Den går såhär.

Jag var full igår - lekfull och yster
Idag är jag nykter - skamsen och dyster
Igår var jag slav vid lastens brunn
Idag är jag härsken och torr i min mun

Jag var stor igår - idag är jag liten
En gloria fick jag kring pannan av spriten
Jag var kär igår - det var ömhet och vekhet
Idag är det eftertankens kranka blekhet

Igår höll jag bordstal - om sanning och rätt
Idag vill jag spy - i en vattenklosett
Igår var jag kung - idag är jag slaven
Med bävan i hjärtat jag väntar på graven

Jag känner mig redan tre alnar i djup
Men skall världen gå under vill jag först ha en sup'
för människan är nog till sprit lite dragen
Vi träffas i bakrus på yttersta dagen

Fantastiskt, på nåt vis säger detta mig att inget är nytt under solen och vissa saker kan bli hur gamla som helst.

I övrigt tänker jag ikväll njuta av att inte ha ont i skallen :-D

Hej för nu.....................................................................................

Lördag kväll.... och migrän :-(

OK! Har varit en bra dag på jobbet, ni vet Öppet hus och allt det där.
Sen hälsade jag på min svärmor ett tag, trevligt. Har pratat med min syster i telefon, sen med Bruno. Trevligt.
Allt hade varit toppen om det inte varit för denna förbenade huvudvärk. Skiiiiiiiiiit också!
Nu tänker jag lägga mig i soffan och dra en filt över huvudet och försöka sova. Förhoppningsvis har huvudvärken blivit borta när jag vaknar igen (inte direkt troligt men man lever ju på hoppet) :-(


Migrän

Migrän kännetecknas av oförutsägbara attacker av mycket intensiv huvudvärk ofta tillsammans med andra symtom som illamående och känslighet för ljus och ljud. Migrän är inte en livshotande sjukdom men den medför helt klart följder för såväl den drabbades familj, vänner och arbetskamrater som för samhället.

Förekomst

Migrän är en av våra vanligaste folksjukdomar. Var 8:e svensk har haft minst ett migränanfall i livet och ungefär 500 000 personer har återkommande anfall. Migrän förekommer oftare hos kvinnor än män - ofta i flera generationer inom samma familj och som vanligast i åldern 25 till 40 år.

Uppkomst

Trots mycket ny kunskap finns det många obesvarade frågor kring migrän, till exempel varför attacken sätts igång. Man förmodar att anledningen är ett slags "migrängenerator" i hjärnstammen. Denna är troligen aktiverad under hela migränattacken och kan ha betydelse för attackens varaktighet.

Migränhuvudvärken anses av vissa forskare bero på ett samspel mellan blodkärl i hjärnan och nerver. Ett smärtkänsligt nervsystem aktiveras och förändringar av blodkärlens storlek upplevs som smärta. Nervsystemet som aktiveras är det samma som förmedlar smärta vid exempelvis tandvärk. Andra delar av hjärnan får samtidigt signaler och framkallar övriga symtom som ofta förekommer i en migränattack, till exempel illamående och ljud- och ljuskänslighet.

Utlösande faktorer

Det finns mycket som kan utlösa en migränattack. Den vanligaste orsaken är stress. Däremot brukar attackerna inte komma då man är som mest stressad, utan då man kopplar av. Många kvinnor får migrän vid ägglossning eller menstruation men det finns också en mängd andra faktorer som kan framkalla en attack:

 • För lite eller för mycket sömn
 • Starkt/blinkande ljus
 • Slarv med måltider
 • Viss mat, till exempel rödvin, starka ostar, choklad och citrusfrukter
 • Tung parfym eller andra starka dofter
 • Väderomslag

Symptom

För att klassa och bestämma olika huvudvärkstyper har man sammanställt IHS-kriterierna (International Headache Society, 1988). Migrän och spänningshuvudvärk är de vanligaste typerna. Har man en huvudvärkstyp utesluter det dock inte att man även kan ha en eller flera andra.

Har du migrän stämmer nedanstående påståenden:

 • Anfallet varar mellan 4 och 72 timmar.
 • Du har ont i ena sidan av huvudet.
 • Du känner måttlig till svår värk som hindrar dig i din dagliga verksamhet.
 • Värken blir värre när du går i trappor eller vid vanlig fysisk aktivitet.
 • Du mår illa och kräks.
 • Du är känslig mot ljus och ljud.

Aura

Det finns migrän med och utan aura. Aura innebär att man innan migränattacken får syner med blixtar och sicksackmönster samtidigt som synfältet blir mindre. Du kan också få sämre talförmåga och stickningar eller domningar i händerna. Aura kan pågå från fem minuter upp till en timme och avtar efter hand. Därefter kommer migränattacken.

Föraningar

En del personer kan få föraningar om migränattacken redan ett dygn innan. Man kan känna sig onormalt trött, få svårt att koncentrera sig, bli lättirriterad, känna stark törst, längta efter sötsaker och/eller börja gäspa.

Man kan ha roligare en lördag kväll !!!!!!!!

Hej för nu.................................


Gonatt

Just nu undrar jag varför jag inte går och lägger mig. Klockan är nära mitt i natten och jag ska ju snart gå upp. Det är ju arbetsdag imorron också och dessutom ska jag till Storsan och göra ett övningstest. Hörde du det Storsan... ett övningstest! Vi lyckades missuppfatta varandra en gång tidigare så jag trodde jag gjorde övningstestet och så hade hon gett mig det riktiga testet. Som tur var så gick det bra, men det kanske berodde på att jag inte fattade att det var ett riktigt prov. Blev ju inte så stressat på det sättet.

Sen kan man undra varför personalmöten alltid tenderar att vara så långa. Som tur var hade jag avtalat att jag skulle åka med Becca hem, och hon var tvungen att gå innan det var slut, så då blev jag också tvungen att gå :-D Men det var nog inte så mycket kvar sen i alla fall. Tror nog inte jag missade nåt. Det torde väl synas i protokollet i så fall.

På lördag har vi öppet hus på jobbet. Vad glad jag är att vi har femdagarsvecka i skolvärden numera. När jag gick i grundskolan hade vi skola även lördagar. Till och med i klass 7 tror jag vi var tvugna att släpa oss iväg till plugget även på lördag. Sen har det på nåt sätt försvunnit ur medvetandet. Jag har inte nåt särskilt minne av hur det var att gå i skola på lördagar, men jag vet ju att jag har gjort det. Jag kommer ihåg att vi fick typ kräm eller nyponsoppa till lunch då, ingen lagad mat. Det starkaste minnet jag har av det är när jag blev magsjuk på vägen hem och kräkes upp fruktsoppan vi fått till lunch. Min busschaufför nästan trampade i det sen. Urrrk.

Nä, nu måste jag nog vara trött för nu babblar jag nåt otroligt. Kanske jag kan försöka ta mig till sängen nu då, i alla fall till soffan så jag kan ta en första sömnperiod där. Så kan jag kanske lägga i pannan en gång till innan jag låter det brinna ut. Kan bli kallt när jag ska duscha i morrn bitti annars. Nä, nu babblar jag igen. Dags att säga godnatt.

image42


Hej för nu......................................

En buss ;-D

Nu har jag varit ute och beundrat bussen. Jag måste faktiskt säga att jag är nöjd, mycket nöjd. Detta är den fräschaste bil maken någonsin har köpt. Dessutom sköna säten, och den har till och med fått mycket väl godkänt av min bror som har varit yrkeschaufför största delen av sitt liv. Inga konstiga ljud och dessutom fin att köra var omdömet. Han gick igenom hela bussen innan han släppte iväg oss, allt från dragkroken till motorn. Så nu har den passerat alla viktiga instanser. Så nu är det bara för maken att köra, dit jag vill. Hihi!

Nej, nu är det dags för lite TV innan Annemira måste gå och sova.


Hejdå för nu....................................................................


En bil => en buss?!

Idag har maken köpt en ny bil (ja ny för oss vill säga) vilket visade sig bli en buss. Så numera åker jag buss hela tiden, vare sig det är med de allmänna kommunikationerna eller om jag ska ut och åka med min man. En Renault Espace (tror jag det stavas). Jag har inte sett den ännu, men jag ska strax gå ut i mörkret och beundra nyförvärvet. Maja var med tillsammans med hela sin familj när köpet ägde rum och hon tyckte definitivt att Moppa köpte bussen till henne. Om jag förstått saken rätt är hon fortfarende övertygad om detta :-D

image41


Igår blev min kusin farmor för första gången, en liten tjej som ska heta Emilia. Grattis Christina!
Att få barnbarn är stort :-D

Nä, nu måste jag ut och beundra bussen ;-D


Hej för nu..............................................


Sten från Stekenjokk

En helt vanlig lördag. För mig betyder det tvätta och handla i första hand. Så det gjorde jag idag också. Sen åkte vi till min svärmor för att städa i lite papper efter svärfar. Det tar sin tid eftersom han hade mycket papper, och han var inte mycket för att kasta nånting heller. Nåväl, idag fick vi undan en hel del. Kan kanske bli färdigt sorterat innan jul, om vi har tur. (Dvs. om min gubbe orkar ta sig för med att dyka ner i lådorna. Han har visat en synbar vilja att skjuta upp arbetet). Vi får se, i annat fall fortsätter vi väl nästa år också. Min svärmor tycker nog det är bra om det inte går alltför fort, för det betyder ju att vi måste komma och hälsa på lite oftare och hon får tillfälle att prata med nån. Hon är en mycket social människa som tyvärr inte kan ta sig ut och träffa människor för egen maskin. När vi skulle åka hem tog vi vägen om kyrkogården och tände ett ljus på svärfars grav.  Det är ju fars dag imorron. Gubben hade även med sig en sten från Stekenjokk som han lade ner vid graven. Kanske en farsdagspresent.

I morron är vi i alla fall bjuda till vår dotter på förmiddagsfika/lunch. Hon har lovat oss våfflor, mmmmm...........


image40Och så får vi ju träffa ögonstenarna också :-D


Hej för nu................................................................................................


Dags att skriva önskelista!

Idag sa jag till min dotter att det är hög tid för henne och familjen att skriva önskelista inför julen. Man vill ju ha lite fingervisning om vad som kan vara en bra julklappsidé. Då svarar hon att det är hög tid för mig och min man att skriva lista också. Jaha, då måste man tänka på vad man själva skulle vilja ha. Jag vet inte hur det är för er, men när jag börjar tänka på t.ex. vad jag önskar mig, så skenar tanken och jag kommer in på saker som inte kan skrivas på en önkselista. Eller rättare sagt, man kan skriva dem, men det finns ingen möjlighet att önskningarna ska kunna förverkligas. På bussen hem idag satt jag alltså och började tänka på julen och vad jag egentligen skulle vilja ha. Som vanligt skenade tanken och jag kom in på saker som ligger lite utanför, Här är min lista så här långt.
1. Jag vill ha tid till julförberedelser i lugn och ro. T.ex att i lugn och ro baka lussekatter, kanske tillsammans med Maja. Chansen att detta ska kunna genomföras är lika med noll, eftersom jag jobbar heltid. Lussekatterna får väl som vanligt bakas helgen före mellan allt annat som ska hinnas med varje helg.
2. Jag vill uppleva känslan av förväntan veckorna före jul, så som man kände det när man var barn. Tänk att få va 10 år igen och uppleva julen ur det perspektivet.
3. Jag vill slippa stressen och det självpåtagna ansvaret att alla traditioner ska hållas. Visst är det lov att rucka på några traditioner. Problemet är att jag inte vet vilka. Jag är nog själv den största boven till att jag känner så här. Jag har själv tagit på mig ansvaret för traditionernas bevarande. Men de saker jag själv vill släppa på, är i regel de enda som andra i min närhet tycker är särskilt viktiga.
Nu undrar jag bara en sak. Hur tusan lyckades man klara julen när barnen var små. Jag minns inte, men jag tycker mig minnas att vi höll på med bakning och pyssel och allt vad det nu var varje år  tills barnen tyckte sig vara för stora för att vilja vara med och baka pepparkakor (tack och lov, baka pepparkakor är tråkigt).

Men på den "riktiga" önskelistan står det än så länge endast en sak. Men den är desto mer realistisk, och även möjlig att packa in till ett snyggt paket.

image39
Mina ögonstenar var här idag. Maja hade på sig en rosa klänning och dansade balett så fint för oss. Sen tyckte hon att det var så tråkigt på TV när pappa och Moppa envisades med att titta på snooker, så hon övertalade mormor att hon måste skriva lite på datorn. Sen vet ju barn i Majas ålder att man även kan hitta Bolibompa på datorn. Så det blev en bra stund framför skärmen, den tjejen vet vad hon vill och låter sig inte övertalas så lätt. Men till slut kom  hon med ut till köket igen för att titta på när vi laminerade några bilder. Markus har också börjat visa att han har en egen vilja och röt i ordentligt när han blev fråntagen saker som han hade tänkt smaka på. Nåja, han nöjde sig med ett smörgåsrån sen, så han är fortfarande möjlig att styra. När det blev dags att gå tyckte Maja att mormor och moppa skulle följa med, och vägrade ge oss hejdåkram. Men hon vinkade i alla fall när de åkte iväg, så hon var nog inte alltför besviken på oss.

Nähä! Nu får det vara nog för idag!

Hej för nu.............................................................................

Leve livet!!!

Ikväll har vi varit i kyrkan på minnesgudstjänst.  Det tändes ljus för var och en av de avlidna och deras namn räknades upp. 17 personer räknades upp och 17 ljus tändes plus ett extra ljus för alla andra som vi tänker på sa prällen. Ok, det var en fin liten cermoni när prästen läste namnen och årets konfirmander tände ljusen. Kören sjöng och det var vackert. Det var också vackert att promenera runt på kyrkogården och se alla tända lyktor.

image36                 image37

Lite konstigt kändes det också när man kommer till kyrkan och träffar på så många släktingar som var där med anledning av flera olika personer. Två av mina mostrar och en av mammas kusiner har dött under året och då var ju naturligtvis deras familjer där. Sen var det en annan av mina kusiner som var där för att hennes svärmor hade dött. Och så var vi där för att min svärfar dog i somras. Det har tagit hårt på min släkt det senaste året.

Det jobbigaste att tänka på i det hela är att fyra av de sjutton namnen som räknades upp ikväll var människor som inte fyllt 50. Den yngste var inte mer än 27 år. När det kommer med i min tanke blir man ju tacksam i alla fall. Alla "mina" var alla 80+. De hade i alla fall hunnit med ett helt liv, även om man önskar de hade fått blir i alla fall lite äldre. 

Nej, nu tänker jag fira livet resten av helgen. Nu har vi tänt ljus för alla som dött under året. Nu tänker jag tända ett ljus för alla som lever. Så om ni känner en glad tanke i luften runt om er, så är det bar jag som firar livet!!!


image38


Hej för nu.............................................................................................

Först en dag seg som kola - och sen kom ögonstenarna <3<3

Idag har det varit en seg dag. Det känns som om det var en vecka sen det var i morse. Inte för att det har varit särskilt stressigt eller så på jobbet. Det har varit den vanliga lunken, den man är van vid. Jag har inte ens suttit särskilt mycket i telefonkö. Det har bara varit en sån där seeeg dag, som inte verkar ha nån ände.

Nåväl, det blev kvällen till slut i alla fall och jag och Mandelen har varit och gjort iordning på farfars grav. Lagt dit min lilla egentillverkade gravprydnad och så har vi köpt en liten lykta som vi satte dit. Det var en liten fin lykta med den längsta pinne man kan tänka sig. Vi hade faktiskt problem med att få ner denna oändlig pinne i marken. När vi efter lite  lagom våld (jag blev tvungen att ställa mig på den) fått ner pinnen och skruvat på lyktan blev det i alla fall jättefint. Mandelen försökte till och med att ta kort på resultatet, men det visade sig vara för mörkt, vi får väl gå dit och fota nån dag när det är ljust.

När vi kom tillbaka hem efter vår utflykt till kyrkogården fick jag i alla fall tid att umgås men ögonstenarna. Markus sov visserligen när vi kom tillbaka, men när han vaknade var han desto mer charmerande den lille flörtisen. Maja var på topp hela tiden och hon hann både städa med skyffeln och borsten som hör till vår kakelugn och laga servera mat och dricka till mormor. Sen var hon ju tvungen att själv trycka på knappen så att vi fick se alla bilderna i datorn, sådär en åtta-nio gånger. Och det är ju klart att hon måste plocka isär och sätta ihop den ryska dockan ungefär tjugoåtta gånger, men den här gången var det Moppa som måste hjälpa till. När allt detta var uträttat och det var dags för Maja och hennes familj att gå hem, var hon insvept i en schal och därmed bytte hon namn till Mona.


image35

Också ett par ögonstenar<3 <3


Hej för nu......................................................................

RSS 2.0