Lördag kväll.... och migrän :-(

OK! Har varit en bra dag på jobbet, ni vet Öppet hus och allt det där.
Sen hälsade jag på min svärmor ett tag, trevligt. Har pratat med min syster i telefon, sen med Bruno. Trevligt.
Allt hade varit toppen om det inte varit för denna förbenade huvudvärk. Skiiiiiiiiiit också!
Nu tänker jag lägga mig i soffan och dra en filt över huvudet och försöka sova. Förhoppningsvis har huvudvärken blivit borta när jag vaknar igen (inte direkt troligt men man lever ju på hoppet) :-(


Migrän

Migrän kännetecknas av oförutsägbara attacker av mycket intensiv huvudvärk ofta tillsammans med andra symtom som illamående och känslighet för ljus och ljud. Migrän är inte en livshotande sjukdom men den medför helt klart följder för såväl den drabbades familj, vänner och arbetskamrater som för samhället.

Förekomst

Migrän är en av våra vanligaste folksjukdomar. Var 8:e svensk har haft minst ett migränanfall i livet och ungefär 500 000 personer har återkommande anfall. Migrän förekommer oftare hos kvinnor än män - ofta i flera generationer inom samma familj och som vanligast i åldern 25 till 40 år.

Uppkomst

Trots mycket ny kunskap finns det många obesvarade frågor kring migrän, till exempel varför attacken sätts igång. Man förmodar att anledningen är ett slags "migrängenerator" i hjärnstammen. Denna är troligen aktiverad under hela migränattacken och kan ha betydelse för attackens varaktighet.

Migränhuvudvärken anses av vissa forskare bero på ett samspel mellan blodkärl i hjärnan och nerver. Ett smärtkänsligt nervsystem aktiveras och förändringar av blodkärlens storlek upplevs som smärta. Nervsystemet som aktiveras är det samma som förmedlar smärta vid exempelvis tandvärk. Andra delar av hjärnan får samtidigt signaler och framkallar övriga symtom som ofta förekommer i en migränattack, till exempel illamående och ljud- och ljuskänslighet.

Utlösande faktorer

Det finns mycket som kan utlösa en migränattack. Den vanligaste orsaken är stress. Däremot brukar attackerna inte komma då man är som mest stressad, utan då man kopplar av. Många kvinnor får migrän vid ägglossning eller menstruation men det finns också en mängd andra faktorer som kan framkalla en attack:

  • För lite eller för mycket sömn
  • Starkt/blinkande ljus
  • Slarv med måltider
  • Viss mat, till exempel rödvin, starka ostar, choklad och citrusfrukter
  • Tung parfym eller andra starka dofter
  • Väderomslag

Symptom

För att klassa och bestämma olika huvudvärkstyper har man sammanställt IHS-kriterierna (International Headache Society, 1988). Migrän och spänningshuvudvärk är de vanligaste typerna. Har man en huvudvärkstyp utesluter det dock inte att man även kan ha en eller flera andra.

Har du migrän stämmer nedanstående påståenden:

  • Anfallet varar mellan 4 och 72 timmar.
  • Du har ont i ena sidan av huvudet.
  • Du känner måttlig till svår värk som hindrar dig i din dagliga verksamhet.
  • Värken blir värre när du går i trappor eller vid vanlig fysisk aktivitet.
  • Du mår illa och kräks.
  • Du är känslig mot ljus och ljud.

Aura

Det finns migrän med och utan aura. Aura innebär att man innan migränattacken får syner med blixtar och sicksackmönster samtidigt som synfältet blir mindre. Du kan också få sämre talförmåga och stickningar eller domningar i händerna. Aura kan pågå från fem minuter upp till en timme och avtar efter hand. Därefter kommer migränattacken.

Föraningar

En del personer kan få föraningar om migränattacken redan ett dygn innan. Man kan känna sig onormalt trött, få svårt att koncentrera sig, bli lättirriterad, känna stark törst, längta efter sötsaker och/eller börja gäspa.

Man kan ha roligare en lördag kväll !!!!!!!!

Hej för nu.................................


Kommentarer
Postat av: Linda

Usch! Migrän är vidrigt! Själv sitter jag och mår piss för att jag ätit för mycket julmat. Självförvållat!

2007-11-17 @ 23:37:51
URL: http://livstankar.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0