Goda råd, lugn och ro, åsså lite CSN

Idag har jag varit på hudanalys. Man fick stoppa huvudet i en låda och så lyste på en med en lila lampa. Gissa om man liknade en vålnad. Resultatet av analysen var i alla fall att jag hade torr hud, speciellt runt ögonen. På nåt vis så visste jag detta redan innan. Ingen direkt överraskning. Men jag fick i alla fall en hel del goda råd om hur jag ska sköta om huden. Kanske jag rent av kommer att följa några av råden.

Nu har snart hela påsklovsveckan gått. Sen fylls skolan med allehanda lärare, elever och annat (löst) folk och allt är som vanligt igen. Men det är faktiskt jätteskönt med dessa lugna veckor när man har möjlighet att komma ikapp. Just idag har jag bl.a. börjat med att makulera papper. Brukar alltid samla på mig en jättehög innan jag kommer mig för att hämta maskinen och sätta mig ner och makulera. Jag kom ungefär halvvägs idag så det går nog åt minst en timme imorron också. Sen får jag börja samla igen.

Jag fick ett lustigt samtal från CSN idag. De var lite fundersamma angående en elev jag hade rapporterat som ny elev för ett litet tag sen. Som det såg ut i filen de fått skulle elevens termin bara vara i tre dagar. Lite kort tyckte de, och jag är böjd att hålla med. De bad mig vara snäll och skicka en ny fil med rättat datum på, och eftersom de bad så vacker så är man ju aldrig omöjlig. (Nästan aldrig i alla fall.)

 Nä, nu ska jag gå och lägga i pannan, jag vill inte frysa!

Hej för nu..............................

Tillbaka på jobbet

Så var det slut på påskledigheten och dags att börja jobba igen. Lugnt och skönt.  Vi var sammanlagt tre (3) personer på skolan idag. Läge för att få saker och ting gjorda ;-D

Ha det bra alla ni som har påsklov, vi ses nästa vecka!

Hej för nu...................................

GLAD PÅSK

Vill bara önska alla bloggare och andra som råkat halka in på sidan en riktigt TREVLIG PÅSK!


image67


Ha dé bra ! Vi ses


Hej för nu...........................................

Mera om min operation

Nu har det gått några dagar sen operationen och jag har börjat vänja mej vid att se på ögat igen. Det är åtskilliga år sen sist. Det första jag la märke till var att den grå imman, eller vad man ska kalla det, hade försvunnit. Fantastiskt! Och jag ser faktiskt mycket bättre på det ögat nu. Det som jag var räddast för var ju att jag skulle se när instrumenten kom mot ögat, men det kan jag meddela att det gjorde jag inte. De hade hällt massor med vatten och andra ögondroppar i ögona för de måste ju vara helt rena. Sen droppade de i lokalbedövning också så allt jag såg var ett enda blurr av ljus och skuggor. Jag blev ombedd att titta in i ett ganska skarpt ljus, för att hålla ögat stilla under operationen. Det var lite jobbigt förstås, men det mattades av efter en liten stund. Hela proceduren tog väl mindre än en kvart så var det klart. Såpass måste man väl tåla antar jag. Det gjorde i alla fall inte det minsta ont. Hade de inte pratat hade jag trott att jag var ensam i operationssalen. Det enda jag kunde uppfatta var några diffusa skuggor som åkte fram och tillbaka och jag tror jag vet när den nya linsen kom på plats. Det blev som ett gulare sken ett litet tag och ljuset blev skarpt igen. Jag hade läst att man måste hålla på med ögondroppar i flera veckor efter operationen. Men jag fick en injektion i stället som gör att man slipper dropparna. Skönt. Sen var hela operationen klar.


Jag jobbade dagen efter. Såhär i efterhand önskar jag faktiskt att jag tagit ledigt istället för jag hade en enorm huvudvärk. Och så fick man inte ta några smärtstillande som innehöll något annat än paracetamol, vilket i mitt fall är detsamma som att inte ta något alls. Nåja, på lördag var jag bra i skallen igen så det kom sig nog mest av att hjärnan inte lyckades hålla ordning på vilket öga som ser bättre och sämre än det andra. Lite jobbigt blir det ibland eftersom mina glasögon inte stämmer riktigt längre. Men bättre än jag vågat hoppas. Det måste gå ca 8 veckor innan jag ska gå till optiker igen eftersom det tar så länge för synen att komma tillbaka helt och fullt.


Nåväl govänner. I morron ska jag tillbaka till ögonkliniken på återbesök. Då ska jag höra mig för hur länge det tar innan jag kan ta huvudvärkstabletter som gör någon nytta. Jag har inte haft någon mer huvudvärk ännu, men man vet ju aldrig när migränen slår till. Jag ska också höra efter när jag kan få lov att gnugga mig i ögonen igen. Just nu känns det som om det vore det enda rätta att göra det, men jag har ju blivit förbjuden att ens torka tårarna på ögat, bara torka under ögonen. Så jag får låta bli att gråta, så är det bara.


Jag har blivit mycket ljuskänslig, vilket jag förmodar är en följd av operationen och kommer att ge med sig med tiden. Så nu har jag för första gången på så där en 35 år köpt mig ett par solglasögon. Och jag kan använda dem också och fortfarande veta vart jag är. Fantastiskt!


Nä, nu får det vara nog tjatat för den här gången. Nu ska jag äta fläskpannkaka och sen kan det hända att jag tar med mig gubben och går till Mandelen och tigger kaffe på maten :-DHej för nu.............................................................................


Nu är det gjort :-)

Nu är mitt öga opererat och allt gick bra. Jag har inte riktigt fått tillbaka synen eftersom pupillen fortfarande är utvidgad och därmed är ögat extremt ljuskänsligt. Men jag har i alla fall upptäkt att jag ser bättre på det opererade ögat än på det andra numera. Det var länge sen sist. Tack alla ni som har skickat tankar till mej idag. Jag kände mig hyfsat lugn och det är jag övertygad om berodde på alla stöttande tankar.

Jag återkommer i ämnet när mitt öga slutat rinna och jag inte är lika ljuskänslig.

(Och Storsan, jag har frågat om det är ok att jag jobbar med dator, och det är det.)

Kramar till er alla


Hej för nu........................................................

Förberedelser

OK, på torsdag händer det. Då ska jag operera mitt öga. Jag har fått en massa förhållningsorder om vad som ska göras före och efter operationen. Dessutom har jag fått en blankett att fylla i med den ståtliga titeln, "Hälsodeklaration". Låt se vad dessa papper faktiskt innehåller:

Hälsodeklarationen handlar bara om allergier, överkänslighet och om jag har några sjukdomar som de har räknat upp. Det blir till att svar nej på alltihop. Sista frågan är "Har Ni någon ytterligare sjukdom som vi behöver känna till?" För att svara på den frågan behöver man ju egentligen veta vad det är de behöver känna till. :-D

Den andra lappen är tyckt på grönt papper, kanske den blir roligare på det viset, och handlar om operationsförberedelser. Lika bra att gå igenom den också.

* Duscha hela kroppen och tvätta håret kvällen före eller operationsdagens morgon. (Ja det var väl inte direkt nån överraskning. Och eftersom jag hör till morgonduscharna så hade det nog blivit gjort även utan påpekande på en grön lapp)

* Ät frukost/lunch som vanligt och tag eventuella mediciner utom vätskedrivande. (Där blev det lite besvärligare. Jag har problem med frukostätandet på morron. Brukar vänta tills jag är på jobbet och är väl som hungrigast runt klockan 9. Alltså precis när jag måste vara på ögonkliniken. Får väl försöka klämma ner en macka innan, men det blir inte lätt. Brukar bli att man får tugga lääääänge. Isch.)

* Lämna smycken och värdesaker hemma. Använd ej smink, nagellack eller parfym (OK, ska försöka hålla mig. :-))

* Det är olämpligt att själv köra bil på operationsdagen. (I mitt fall är det alltid olämpligt att köra bil eftersom jag inte har körkort)

* Efter operationen får du återvända hem (Det var den bästa punkten av alla :-D)

Sen är det ett gäng punkter som handlar om efter operationen

* Återbesök sker efter cirka en vecka (vid behov dagen efter operationen). (Hoppas det inte blir nödvändigt med snabbåtervändande, räcker så bra med veckan efter.)

* Efter operationen får du vara uppe direkt och leva som vanligt (skönt)

*Det är inte skadligt att använda det operarade ögat. Om synen tillåter kan du alltså titta på TV och läsa mm. (Undrar hur det ska gå, mina glasögon är ju inte avpassade till ögat efter operationen. Jag får titta på ett öga i taget.)


*Operationen utförs i lokalbedövning. Beräknad total tidsåtgång är cirka 1-2 timmar. (hoppas det gåt på det kortare alternativet)

Min största oro just nu är om jag kommer att se när de sticker in saker i ögat. Innan de har fått bort linsvätskan menar jag. Känns otäckt om jag gör det. Hoppas synen försvinner när bedövningen börjar verka. Jag har frågat folk som har blivit opererade om de har sett på ögat till att börja med, men ingen verkar komma ihåg hur det var.

Jaja, jag säger som jag brukar. Jag vill inte göra det, men jag vill ha det gjort.


Nähä, nu har jag tjatat nog


Hej för nu................................................


Äsch !!!

Jag blev den som måste skala potatis i alla fall!

Vill inte!

Jag har ingen lust att skala potatis, bara så ni vet!

Så var det dags då!

Nu har kallelsen kommit. Torsdag den 13 mars klockan 09:10 ska jag vara på ögonmottagningen Centralsjukhuset, Karlstad för att operera mitt öga. Alltsammans kommer att ta mellan 1 och 2 timmar. Sen får jag använda ögat igen står det i papperen jag fick. Var snälla och skicka mej en tanke den dan. Lite jobbigt känns det ju att de ska in i mitt öga och rota runt. Men det ska bli skönt när det är gjort.

Hej för nu.........................................................

Världens bästa medicin ;-D

Idag vaknade jag med en lätt ,men dock, huvudvärk. Inte det mest ultimata på lördag när man är ledig och allt. Gubben har jobbat natt och skulle sova till klockan tre. Sen måste vi handla, både åt oss själva och åt min svärmor. Det är det vanliga lördagsprogrammet. Vid fyratiden kom lillsessan och hennes pappa och hälsade på. Hon tyckte definitivt att hon måste följa med mormor och moppa och handla. Sen skulle vi hälsa på hos oldemor. Så är det bara. Ok, lillsessan hade bestämt sig och mormor och moppa tog med den lilla ögonstenen till affären. Hon skulle sitta i vagnen och mormor skulle köra. För mormor kan det talade hon om för moppa. Stackars moppa kände sig lite vilsen, det är annars han som kör vagnen medan jag snor runt och hämtar grejer. Mest för att han aldrig har med sig glasögonen så han kan inte läsa inköpslistan. 

När det gäller lillsessan har hon för det mesta två lägen. Full fart eller sover. Jag skulle med andra ord ha blivit misstänksam när hon helt plötsligt slutade prata i ett kör och dessutom blev mycket allvarlig. Sessan somnade tvärt,sittande i vagnen. Inte det mest bekväma stället att sova på. Nåväl, tuppluren blev inte så lång. Kanske tio minuter, sen var vi färdiga med handlandet och lyfte upp henne och satte henne i bilen. Då vaknade hon och sen var det full fart igen. 

Så åkte vi då till oldemor med det vi handlat åt henne och så skulle det fikas och ätas glass. Det hade lillsessan hunnit bestämma innan hon somnade. När vi satt runt bordet säger lillsessan alldeles spontant "mormor jag älskar dig." Då var det faktiskt svårt att hålla tårarna tillbaka. Man blir så glad och stolt.  Huvudvärken försvann direkt och då gör det ingenting att magen med största möjliga säkerhet kommer att protestera mer eller mindre hela kvällen. Den gillar inte att jag festar loss på glass och fikabröd. Men sessan tyckte ju att jag ville ha glass så då var det ju bara att lyda,  eller hur ;-D

Nähä, nu får det vara nog för idag.

Hej för nu.....................................................................

RSS 2.0